ხუთშაბათი, დეკემბერი 1, 2022
იაფი ავიაბილეთები
Homeჯანმრთელობამნიშვნელოვანი ფაქტები ქოლესტერინის შესახებ, რომელიც ცოტამ იცის

მნიშვნელოვანი ფაქტები ქოლესტერინის შესახებ, რომელიც ცოტამ იცის

flekosteli

არსებობს ძლიერი საზოგადოებრივი აზრი ჩვენი ორგანიზმისთვის ქოლესტერინის საშიშროების შესახებ, განსაკუთრებით ხანდაზმულ ასაკში. და ექიმები დიდი ხანია ამბობენ, რომ ის გვხვდება უმეტეს ცოცხალ არსებებში, თუნდაც ბაქტერიების ციტოპლაზმაში. რა არის ქოლესტერინი და როგორ მოქმედებს ის ჩვენს ჯანმრთელობაზე?

ორგანული წარმოშობის ნივთიერება, ცხიმში ხსნადი ალკოჰოლის ქოლესტერინი წარმოიქმნება თავად უჯრედული სტრუქტურების მიერ, როგორც ამ სტრუქტურების სიცოცხლის ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი კომპონენტი. ქოლესტერინი სინთეზირდება და გამოიყენება როგორც სამშენებლო მასალა, რომელიც ქმნის ნებისმიერი უჯრედის დამცავ გარსს. ის ეხმარება უჯრედებს იყოს ელასტიური, შეცვალონ ფორმა, შეიტანონ საჭირო ელემენტები სტრუქტურაში და ამოიღონ დაშლის პროდუქტები.

ეს ნაერთი მონაწილეობს ჰორმონების სინთეზში, არეგულირებს ცხიმში ხსნადი ვიტამინების ტრანსპორტირებას და პასუხისმგებელია ტვინის კოგნიტურ პროცესებზე. ის ასევე მონაწილეობს კუნთოვანი იმპულსების გადაცემაში, ნერვული კავშირების ფუნქციების ნორმალიზების გამო, საჭიროა D ვიტამინის გამომუშავებისთვის, ნაღვლის წარმოებისთვის. გარდა ამისა, ქოლესტერინი კურნავს სხვადასხვა დაზიანებებს სისხლძარღვების კედლებზე, წარმოქმნის ანთების საწინააღმდეგო დაგროვებას – იგივე ქოლესტერინულ ლაქებს.

“ცუდი” და “კარგი” ქოლესტერინის კონცეფცია

ცხიმში ხსნადი ალკოჰოლის დაახლოებით 75% სინთეზირდება ღვიძლში, დანარჩენი კი საკვებთან ერთად. არსებობს დაყოფა “კარგად” – მაღალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინებად და ცუდებად – დაბალი სიმკვრივით, ქოლესტერინის სახეობად. ამტკიცებენ, რომ “ცუდი” ქოლესტერინი ღვიძლიდან ორგანოებში აყალიბებს დაფებს სისხლძარღვების კედლებზე, ხოლო “კარგი” ქოლესტერინი, პირიქით, ორგანოებიდან ღვიძლში აკავშირებს ჭარბ “ცუდ” ლიპოპროტეინებს და ხელს უშლის. გულის დაავადება.

განსაკუთრებით ბევრია ასეთი დაფები თუ აკუმულაციები მოხუცების გემების კედლებზე. ამიტომ, ბევრს მიაჩნია, რომ ცხიმოვანი საკვები ძალიან საზიანოა გულისა და სისხლძარღვებისთვის და არ უნდა მიირთვათ. თქვენ ასევე უნდა მიიღოთ რაც შეიძლება მეტი ქოლესტერინის დამწევი პრეპარატი, რომელსაც სტატინები ეწოდება.

რატომ სჭირდება ორგანიზმს “ცუდი” ქოლესტერინი?

ბუნებაში, ყველაფერს, რაც შექმნილა, შეგიძლია იპოვო მიზეზი, უბრალოდ უნდა მისცე უბედურება, რომ ეძებო იგი. და კითხვაზე, თუ რატომ გამოიმუშავებს ორგანიზმი ნივთიერებას, რომელიც ეწებება სისხლძარღვების კედლებს, ამცირებს მათ, არის ძალიან მარტივი პასუხი – ეს ნიშნავს, რომ ის თავად ორგანიზმს სჭირდება! აღმოჩნდა, რომ დაბალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინებს აქვთ ანთების საწინააღმდეგო თვისებები.

და ისინი აჩერებენ არტერიების გარსს იმ ადგილებში, სადაც არის მიკროტრავმები და დაზიანებები, კურნავს მათ და ამცირებს ანთებას. ამ დაზიანებების უმეტესობა ხანდაზმულებშია, რადგან მათი გემების კედლები ასაკთან დაკავშირებულ ცვლილებებს განიცდის. მათი ორგანიზმი უფრო და უფრო მეტ ქოლესტერინს გამოიმუშავებს, რათა განკურნოს ასეთი დაზიანება.

და ასეთი პროცესები იწვევს სისხლში შაქრის მატებას. რატომ ლაპარაკობს ყველა ქოლესტერინის შემცირების აუცილებლობაზე, თუ მას ასეთი სარგებელი მოაქვს? შემდეგ,რომ ქოლესტერინის დამწევი წამლების გაყიდვიდან მიღებული მოგება გამოითვლება რიცხვებით მრავალი ნულით და ფარმაკოლოგიური პრობლემები არ აპირებს მის დაკარგვას. ბოლო დროს სტატინების პრეპარატები ბავშვებსაც კი უნიშნავენ.

რა ცხიმები სჭირდება ორგანიზმს?

უნდა გავაცნობიეროთ, რომ ჩვენს ორგანიზმს სჭირდება გარკვეული რაოდენობის მცენარეული და ცხოველური ცხიმი და დაარეგულიროთ დიეტა. ყველაზე აუცილებელი ცხიმები გვხვდება ცივად დაწურვის მცენარეულ ზეთებში: ზეითუნის,მდოგვის,თეთრეულის, კანაფის, ქოქოსის, ავოკადოს. და ცხოველური ცხიმები: თევზი და შეიცავს ცხოველთა გულსა და ხორცს. მაგრამ, რა თქმა უნდა,ცხოველები არ უნდა მოიწამლონ ტოქსიკური ნივთიერებებით. თქვენ ასევე უნდა აკონტროლოთ ხორცის კერძების მომზადება, ისინი ნებადართულია მოხარშული,ჩაშუშული და გამომცხვარი ფორმით,მაგრამ არა ქერქით შემწვარი.უმჯობესია ცხვრის ან თხის რძის პროდუქტებში ცხიმის მოხმარება, კეფირის ან იოგურტის სახით, ნებადართულია გამდნარი კარაქიც.

რა თავიდან უნდა იქნას აცილებული?

ფაქტად უნდა მივიღოთ, რომ რაფინირებულ შაქარს არავითარი სარგებელი არ მოაქვს ორგანიზმს და ბევრ დარღვევას იწვევს სისტემებში, მათ შორის სისხლძარღვებში.გემებისთვის არასასურველი პროდუქტების სიას ასევე უნდა დაემატოს თეთრი ფქვილი და სახამებელი. გარდა ამისა, უმჯობესია მთლიანად გამოირიცხოს ან მკაცრად შეიზღუდოს ყველა დაკონსერვებული საკვების გამოყენება, რომელიც შეიცავს უამრავ შაქარს და მის სინთეტიკურ შემცვლელებს, სიმინდის და სხვა სიროფებს და ამავდროულად – ალკოჰოლს, კოფეინს და რაფინირებულ მცენარეულ ზეთებს.

კიდევ რა გავლენას ახდენს სისხლძარღვთა ჯანმრთელობაზე?

სისხლძარღვთა მემბრანაზე არსებული ნადების პრობლემის გადასაჭრელად და მათი ხელახალი გაჩენის თავიდან ასაცილებლად, საჭიროა არა მხოლოდ დიეტის კორექტირება.სისხლძარღვთა სისტემის ჯანმრთელობისთვის საჭიროა C ვიტამინი,რომელიც ხელს უშლის არტერიების დაზიანებას, მაგნიუმს, ნიორს, ახალ ბოსტნეულს და მწვანილს და კურკუმას. ყველა მათგანი არეგულირებს ქოლესტერინის დონეს. გარდა ამისა, მასაჟში ლავანდის და როზმარინის ეთერზეთებს აქვთ ნორმალიზების ეფექტი. სისხლძარღვთა გარსების ტონუსის შესანარჩუნებლად,რეგულარული ვარჯიში და C ვიტამინის, კოლაგენისა და გლიცინის გამოყენება კარგად ეხმარება.

varikoseti
შეიძლება დაგაინტერესოთ
ავიაბილეთები

ყველაზე პოპულარული

დაკოპირება ისჯება კანონით ! !